A Siemens és a BME elektromos repülőgépekhez használandó hajtásrendszereket fejleszt – írta közleményében a Siemens.

A Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem megerősítette együttműködését. A vállalat idén 8 millió forint támogatást nyújt az egyetemnek, és az együttműködés még szorosabbá válik a nemrégiben megalakult Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) révén, amelynek tagja a BME és a Sie-mens mellett három további nagyvállalat is.

A Siemens a korábbi évekhez hasonlóan szakmai gyakorlatok szervezését és lebonyolítását segíti, anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáját, diplomatervek számára hirdet pályázatot, valamint forrást biztosít egy olyan, a középiskolásokat tájékoztató kiadvány megjelentetéséhez, amely a mérnöki hivatásról ad tájékoztatást.

Az egyetemmel közös érdekünk, hogy hazánkban minél több, jól képzett mérnök lépjen ki a munkaerőpiacra. Ezért számos területen kívánjuk a továbbiakban is támogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem törekvéseit- mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Siemens és a BME a kutatás-fejlesztés területén is szorosabbra fűzte együttműködést. A felek három másik vállalattal közösen létrehozták a FIEK-et, ahol a kutatók és a cégek szakemberei közösen dolgozhatnak majd a K+F területén.

A FIEK létrehozása jelentős mérföldkő mind az egyetem életében, mind pedig a hazai kutatás-fejlesztés területén. A magyar gazdaság számára ehhez hasonló együttműködésekkel lehet minél több, az ország versenyképessége szempontjából is jelentős innovációt létrehozni. A Siemens hazai kutatócsapata legutóbb az eFusion repülőgépbe fejlesztett elektromos hajtás-rendszerével bizonyította, hogy képes jelentős áttöréseket elérni az iparágban – mondta Dr. Józsa János, a BME rektora.

Forrás: https://www.hrportal.hu/hr/elektromos-repulogepek-fejlesztesen-dolgozik-a-siemens-es-a-bme-20170405.html