Honnan ered az akadálymentes verzió sárga-fekete pöttyös ikonja?

Honnan ered az akadálymentes verzió sárga-fekete pöttyös ikonja?

Mint minden esetben, most is hangsúlyozom, hogy a weboldalak akadálymentesítése abszolút nem azt jelenti, hogy kitesszük ezt a sárga-fekete pöttyös ikont, amire rákattintva egy képek nélküli, sárga-fekete színekkel megjelenő „akadálymentes verzióra” jut a felhasználó. Ennek indokait többek között a Nem az akadálymentes verzió a megoldás című írásomban is kifejtettem, tehát most nem azt szeretném boncolgatni, hogy miért ne használjuk az ikont, hanem azt, hogy akik használják, mennyire nem tudják, hogy mit használnak.

A web akadálymentesség nemzetközi jele?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a sárga-fekete pöttyös logó a web akadálymentesség egységesen elfogadott nemzetközi jele. Ha ez így lenne, akkor például a Google képkeresőjébe angolul beírva a web accessibility icon kifejezést (magyarul web akadálymentesség ikon) tucatszámra ezt a jelet kapnánk találatul. De meglepő módon a sárga-fekete pöttyös ikon nem lesz ott a találatok között, vagyis biztosan kijelenthetjük, hogy ez nem a web akadálymentesség nemzetközi jele. Talán nem véletlen, hogy külföldi weboldalakon egyáltalán nem találkozunk ezzel az ikonnal.

Mellesleg a találatokból az is látszik, hogy a webes, illetve informatikai akadálymentességnek tulajdonképpen nincs is nemzetközileg elfogadott jele. Nagyon nehéz egy ikonban megjeleníteni egyszerre az összes képességzavart. Jellemzően a kerekesszék jelenik meg az ikonokban, mivel ezt a szimbólumot az épített környezetből mindenki ismeri. Az már egy másik kérdés, hogy az alsó végtagjaik valamilyen sérülése miatt kerekesszéket használó emberek jellemzően pont nem érintettjei a klasszikus informatikai akadálymentességnek.

A vakok és gyengénlátók jele?

A másik közkeletű vélekedés, hogy a sárga-fekete pöttyös ikon a gyengénlátók nemzetközi jele lenne. Ehhez képest ha a látássérülés, a gyengénlátás vagy a vakság szimbólumára keresünk rá a Google képkeresőben, akkor a találatokban döntően áthúzott szemet ábrázoló ikon vagy fehér bottal közlekedő ember lesz. Kétségtelen, hogy 1-2 találat erejéig már megjelenhet a sárga-fekete pöttyös ikon is, ami azért arra utal, hogy van a világnak egy olyan része, ahol erre használhatják. De biztosan kijelenthetjük, hogy nem egységesen. Vagyis nem a vakok és gyengénlátók nemzetközi jele.

Felmerülhet, hogy esetleg a Braille-írást szimbolizálja az ikon, de ennek ellentmond, hogy a Braille-írás nem három pontot használ, és nem is ilyen elhelyezkedésben.

Vannak akik úgy gondolják, hogy a sárga-fekete jel a weboldal kontrasztos megjelenésére utal. Egyrészt megint elismételtem, hogy a külföldi weboldalakon a kontrasztos megjelenéshez sem ezt az ikont használják. Másrészt mindjárt látni fogjuk, hogy a jel megszületésének idején még nem beszélhettünk számítógépes monitorokról, tehát nem a kontrasztosságra utal.

A hallássérülés jele?

A hallássérülésnek viszonylag egységesen elfogadott jele van, ami egy áthúzott fület ábrázol.

Mégis nagyon meglepő az az angol kutatás, amiben az idősek és a fogyatékos emberek közúti jelzőtáblán történő ábrázolását hasonlították össze. A kutatás szerint hét olyan ország van (például Svédország, Litvánia), ahol a sárga-fekete pöttyös ikon közúti jelzőtáblán szerepel, mégpedig a hallássérülés szimbólumaként! A tábla arra hívja fel az autósok figyelmét, hogy az adott szakaszon hallássérültek mehetnek majd át az úton, mert például a közelben velük foglalkozó intézmény található.

Egyes források tudni vélik, hogy a sárga-fekete pöttyös logó a pöttyök elhelyezkedése alapján a látás- és hallássérülést is szimbolizálhatja. Állítólag ha két pötty van felül és egy alul, akkor az a látássérülés, ha egy van felül és kettő alul, akkor az a hallássérülés.

Ezt némileg cáfolja, hogy az előzőekben említett országok Kresz tábláin ez pont nem igaz. Sőt, hogy még jobban megkavarjuk a dolgot, Svédországban létezik egy olyan Kresz tábla is, ami kifejezetten a látássérültek közlekedésére hívja fel a figyelmet. Ezen a táblán viszont nem három, hanem öt darab fekete pötty van, mégpedig egymás mellett. Ezen a svéd nyelvű honlapon mindkét tábla leírása és képe megtalálható.

Sárga karszalag a második világháborúban

Kutakodásom talán legmegdöbbentőbb eredménye az volt, hogy a sárga-fekete pöttyös ikont elsőként a náci Németországban használták.

Akkoriban Németország és Ausztria területén arra kötelezték a fogyatékos embereket, hogy az utcán sárga színű karszalagot viseljenek, amin ez a bizonyos három fekete pötty látható. No nem azért, hogy esetleg másoktól segítséget kapjanak a közlekedésben, hanem azért, hogy a közlekedés többi résztvevőjét megóvják a balesetek okozásától.

Megkopott sárga színű karszalag három fekete pöttyel
Sárga karszalag a második világháborúból

Mivel a látássérült, a hallássérült és a mozgássérült embereknek is ugyanezt a karszalagot kellett viselniük, ezért szinte biztos, hogy a fekete pöttyöknek nincs konkrét fogyatékosságra utaló jelentése. Valószínűleg egy sima grafikai jel.

Megkülönböztetett karszalagot viseltek azok a német katonák, akik a háborúban vesztették el a látásukat vagy a hallásukat. Az ő karszalagjukon a három fekete pötty mellett egy birodalmi kereszt is volt. Ez a link egy olyan képre ugrik, amin egy német katona ilyen karszalagot viselve látható.

Érdekesség, hogy Németországban és Ausztriában a jel és karszalag a világháborút követően sem tűnt el teljesen. Berlinben például a gyalogátkelőknél lévő közlekedési lámpáknál látni.

Az ausztriai Kresz egyik paragrafusa a mai napig is említést tesz a sárga karszalagról. Ugyanakkor részben a stigmatizáló történelmi múlt miatt az osztrákok a három fekete pötty helyett, ma már egy nemzetközileg is érthető új szimbólumot használnak, ami egy fehér bottal közlekedő karszalagos embert ábrázol.

Konkrét forrást ugyan nem találtam arra, hogy Magyarországra mikor és hogyan jutott el ez a jel, de gyanítom, hogy a német-osztrák közelség biztosan belejátszott. Arra sem találtam utalást, hogy Magyarországon kellett-e valaha hordani ezt a sárga karszalagot.

Konlkúzió

A cikk elején is említettem, hogy a sárga-fekete pöttyökkel megjelölt akadálymentes verzió létrehozása a web akadálymentesség szakmai szemszögéből nézve is értelmetlen. De ha másért nem, akkor a zavaros szimbolikája és az ismertetett történelmi múltja miatt is úgy gondolom, hogy a sárga-fekete pöttyös ikonnak nem lenne helye a magyar weboldalakon.

 

– http://www.akadalymentesweb.hu